Internet gids voor reizen

Rusland
English Français Deutsch Nederlands Italiano Español

Rusland > Foto's en reisverhalen > Astrakan: informatie over de streek en reisverhaal (Deel 1)

Fred Vorstenbosch in Astrakan 

 

Even wat voorinformatie over Astrakan 

 

Astrakan is het rijk van grote en kleine eilanden, bedekt met vele soorten planten en grassen, bossen en goud rivierzand. De Wolga Delta waar vele soorten (ook zeldzame) vogels leven. Dit rijke en fantastische, unieke deel van Rusland is gelegen is in het Zuiden van Aziatisch Rusland, en kan gezien worden als een aantrekkelijk toeristen bestemming voor hen die meer willen dan strand alleen.  

 

Het klimaat: op verschillende plaatsen is het zonnig tot ongeveer tot 300 dagen per jaar, natuurlijk kan je je hier geweldig ontspannen en genieten van al het moois wat ik verder op zal beschrijven. 

 

Hier is er alles of bijna alles aanwezig om een tijdje om te relaxen en te gaan genieten van het mooie dat deze streek van Aziatisch Rusland U heeft te bieden. Geniet niet alleen van de stilte maar ook van het tumult van de vogels, het grenzeloze schone - en warme water, landschappen welke oogstrelend zijn.  

 

Hier vind je een zeldzame combinatie van de warme zon, de koele winden en de verfrissende combinatie van lucht en water. Op dit  grondgebied kunt u kwekerijen van lotusbloemen bezoeken - deze fantastische bloem die met vele Indische, Chinese, Vietnamese legenden wordt omringd. 

 

Wanneer de lotusbloem tot bloei komt, verandert de heldere kleur van roze tot licht en vervolgens tot bijna wit. Dit hangt af van de intensiteit van de zonnestralen, wolken en zelfs de wind. De lotusbloem, een mooie -, zachte - en grote bloem, boven het water oppervlakte. Zijn bladeren kunnen in diameter 80 centimeters bereiken  

  

In Astrakan leven ongeveer dertig soorten zoogdieren. Het grootst van hen is het wilde everzwijn. Er zijn hier bevers, muskusratten, raccoon honden, otters, waterratten, vossen, hazen, etc. 

 

En wat dacht u hiervan, vissers! Hier leven meer dan 56 soorten vissen. Bent u een goede visser, heeft u het juiste aas, dan kunt u katvis, snoek, Zeer grote karpers tot 25 kilo per stuk aan toe en natuurlijk ook andere soorten vissen vangen gedurende de periodes April tot November.  

 

En wat dacht U van het paradijs voor ornithologen!! In de Wolga Delta leven er meer dan 260 soorten vogels., Die vliegend van Afrika, Iran, en India hier zijn gekomen. Ook in de zomer is mogelijk om pelikanen, aalscholvers, witte-, zilver- en gele reigers te zien, maar ook flamingo‘s. Bekijk de belohvosty adelaars -, fazanten en de in de Wolga Delta levende kolibries. 

Reisverhaal (Deel 1) 

 

De stad Astrakan is gesticht in 1558 op het land van vele oude beschavingen. Nu in de 21e eeuw bevestigd opnieuw de recent gedane opgravingen van 3 steden uit de 8e eeuw zijn historische achtergrond. Gelegen aan de Wolga, vol met verschillende architectonische stijlen uit verschillende epochen, vol met interessante culturen en tradities. Gelegen op de kruising tussen Oost en West en gelegen aan de beroemde zijde route. 

 

Hier is de plats waar de Wolga in de Kaspische Zee stroomt, via een Delta verdeeld in circa 800 kleine - en grote rivieren. De Wolga is de kortste verbinding naar het Europese gedeelte van Rusland met de landen van de Caucasus en Midden Azië, en ook met Iran, India en Pakistan. Via diverse kanalen is de Wolga verbonden met Asov -, de Zwarte Zee, de Baltische Zee en de Witte Zee.  

 

In en rondom Astrakan is een unieke biosfeer met een indrukwekkende flora en fauna. Jachtgronden in de Wolga Delta maken het een favoriete plek voor jagers en sportvissers. Toeristen komen hier van al over de wereld. Het is een indrukwekkende ervaring om in de Wolga Delta te reizen en de Kaspische roos en de Tsaar Lotus te ontdekken. De Tsaar Lotus is familie van de Lotusbloemen in de Indiase Ganges en de Afrikaanse Nijl.

 
 

De Astrakan regio is bekend om zijn landbouw en levert ondermeer: Watermeloenen, tomaten en andere groentensoorten. Het wordt ook wel de groentetuin van Rusland genoemd. Astrakan stad telt ongeveer 500.000 inwoners. 

 

 

Op 30/4 vertrok ik uit Amsterdam met een Airbus van Aeroflot naar Moskou. Deze vlucht duurde ongeveer 3,5 uur. Gedurende deze vlucht was er een goede service en waren er keuze maaltijden, natuurlijk kon je ook allerlei bekende - en onbekende drankjes gratis krijgen. Sterke dranken en wijn waren ook beschikbaar voor de reizigers. Gedurende de vlucht kwam ik in contact met een jong Russisch gezinnetje die me direct aanbod om een glas wodka met hen te drinken uit een fles die ze zelf hadden meegenomen en die aan het einde van de vlucht leeg was. Ze waren op vakantie geweest bij hun Nederlandse vrienden, die ook bij hen in Rusland op vakantie waren geweest. De Rus vertelde dat hij al heel wat van de cultuur van Nederland gezien had. De Russische familie woont op 100 km. van Moskou, en zoals dat in Rusland gaat, vrienden kwamen ze per auto even ophalen van het vliegveld. 

 

Voordat ik het wist landen we op de internationale luchthaven van Moskou. Ik vroeg hem mij te willen helpen op het vliegveld omdat ik het idee had dat dit nogal moeilijk zou gaan. Achteraf gezien viel het allemaal mee. Misschien kwam het omdat ik de Russische taal niet machtig ben. Eenmaal aangekomen in de transitgang van het vliegveld, stond er een medewerker van Aeroflot met een blaadje in zijn hand met daarop het woord Astrakan, op me te wachten en vroeg me vriendelijk om met hem mee te gaan voor mijn doorvlucht naar Astrakan. Hij maakte de reisgegevens voor mij in orde, ik kreeg mijn boarding card. Vervolgens ging ik zonder problemen via de douane naar de bus die me naar de transfer bus bracht. 

 

De vlucht duurde circa 2,5 uur en we landen rond lokale tijd (in Rusland is het hier 2 uur later dan in Nederland) rond 23.30 uur. 

  

De volgende dag gaan we de stad met onze Russische reisleidster bezichtigen. We wandelen op de brede boulevard, langs een park met fonteinen. Het valt mij op dat ook hier de architectuur veel gelijkenis vertoont met die van andere voormalig Sovjet landen. Dezelfde bouwstijlen, dezelfde kleuren geel, blauw en groen, die hier de boventoon voeren. We komen aan bij de indrukwekkende ommuurde (3,5 meter dik) binnenstad. Op de ingangspoort staat het jaartal 1638 geschilderd. Hier is een verdedigingswal die weer helemaal in zijn oude doen is gebracht. 

 

We lopen onder 1 van die torens door en zien links van ons de oude Kremlin kerk. Het aparte is dat er twee kerken boven op elkaar zijn gebouwd, maar wat nog gekker is te horen, dat deze kerk in de Sovjet tijd als busstation werd gebruikt. Nu is de kerk in zijn oude staat teruggebracht en zijn er buiten de Zeer oude iconen nieuwe wandschilderingen aangebracht, fris en prachtig zijn de kleuren hiervan. Devoot betreden wij deze Kremlin kerk. In de kerk moeten de vrouwen hun hoofd bedekt houden en eigenlijk is het niet toegestaan dat vrouwen een lange broek in de Orthodoxe kerken dragen. Ze moeten een rok dragen. Maar ja, de moderne tijd, het wordt oogluikend toegestaan. Mannen staan apart van de vrouwen in de kerk. In de kerk staan geen stoelen of banken en de diensten duren vaak heel lang. Er wordt gezongen zonder begeleiding van een kerkorgel, dus menselijke stemmen klinken geweldig in de grote basiliek. 

 

Bij het binnengaan van de kerk, slaan de mensen een kruisje. Zoal gezegd, binnen in de Orthodoxe kerken is het ene pracht en praal aan decorum. Nieuwe, soms geheel geborduurde, iconen, vele nieuwe wandschilderingen (de oude waren verboden gedurende de Sovjet periode) en met bladgoud bedekte palen rond het altaar, maken de kerken mooier dan ze al zijn.  

 

In deze oude ommuurde binnenstad staan vele kerken en kerkjes maar ook kloostergebouwen. Het zijn er teveel om ze allemaal te beschrijven.  

 

Na een tijdje in het Kremlin te zijn geweest steken we nog even een kaarsje aan voor hen die we liefhebben, en vertrekken. De reisleidster heeft nog veel meer moois in petto zoals prachtige stenen huizen. Even later rijden we een andere wijk binnen, waar een Tartaarse kerk staat, die bepaalde banden heeft met de Islam. De toegang in deze tartarenkerk is alleen bestemd voor mannen.  

 

Er zijn heel veel verschillende kerken in Astrakan. Met of zonder gouden koepels. Klein en groot. Overal in de Orthodoxe kerken kan men souvenirs kopen. Jammer dat het hier verboden is om te fotograferen, ik had het u zo graag willen laten zien. Het zouden zulke mooie plaatjes hebben opgeleverd. 

 

Na enige tijd nog veel meer cultuur te hebben opgesnoven en langs de vele kanalen van de stad te hebben gereden, komen we bij de snel stromende rivier de Wolga aan. Vele vissers trachten hier steur, karper, Zeelt, brasem, voorn, snoek en andere vissen te vangen, die hier volop aanwezig zijn. Voor de buitenlandse vissers wordt goed gezorgd, hiervoor zijn diverse drijvende hotels in de Wolga Delta beschikbaar, met volledig uitgeruste boten, die voldoen aan de internationale veiligheidsregels.  

 

Even later betreden we een openlucht speelpark met daarin een cultuurgebouw. Overal spelende kinderen, snoep en frisdrank standjes. Lekker in de zon zittend zie ik mensen rondom de fontein met de kinderen spelen en kletsen. Ik krijg vandaag nog meer te zien: een supermoderne winkelcentrum, voorzien van alle gemakken en geweldig modern ingericht. Dit is alleen betaalbaar voor de rijke mensen. Spijkerbroeken vanaf $ 150,00, wie kan dat betalen? Na een kort bezoek aan het winkelcentrum gaan we naar de botanische tuin.

Lees ook: Astrakan Reisverhaal (Deel 2)


AdverterenEen link toevoegen - Een link verbeteren - Disclaimer -  Contacteer ons
Uw favorieten toevoegen -  Link naar Willgoto - Wereldreisgids

Copyright © 2021 WillGoTo. Tous droits réservés.

Rusland reisverhaal: informatie over Astrakan en reisverhaal (deel 1), Rusland reisgids