Internet gids voor reizen

België
English Français Deutsch Nederlands Italiano Español

België > Cultuur en festivals > Musea > Hersenkronkels

Hersenkronkels, tijdelijke tentoonstelling (van 12 juni 2014 tot 30 augustus 2015) in het Museum voor Natuurwetenschappen te Brussel.

In deze tentoonstelling ontdek je het brein, een orgaan met een uitzonderlijk aanpassingsvermogen.  Exploreer verschillende breinen – onder meer dat van de slak, de bij, de aap, de mens - langs een parcours vol experimenten en verrassingen. Duik in jouw brein en dat van de dieren. Zijn mijn hersenen uniek? Zijn dieren intelligent? Hoe ziet mijn brein er uit?

De tentoonstelling, ontwikkeld door Cap Sciences, op basis van een eerste versie door het Muséum national d’Histoire naturelle van Parijs, is aangevuld door het Museum voor Natuurwetenschappen. de tentoonstelling bestaat uit thematische zones, een testzone en een showzone.

Wie heeft er hersenen?
Hier ontdekt de bezoeker het brein in het dierenrijk, doorheen de hele evolutie. Behalve eenvoudige organismen zoals sponzen hebben alle dieren – aardwormen, oorwurmen, inktvissen, parkieten, mensen … – een zenuwstelsel, en minder of meer ontwikkelde hersenen. Maar wanneer zijn de eerste hersenen eigenlijk ontstaan? Dat kunnen we niet zo gemakkelijk te weten komen, zoals je in de filmpjes, op de modellen en interactieve kaarten in de expo ziet. Ze tonen hoe zenuwstelsels in de loop der tijden in allerlei vormen voorkwamen. Onze collecties vervolledigen dit panorama: ekster, anemoon, bever, chimpansee, dolfijn …

  
   Hersenen

1000 breinen, 1000 werelden.
Elk dier heeft een andere perceptie van de wereld. Dat komt onder meer doordat hun zenuwstelsel stuk voor stuk anders in elkaar steekt en meer of minder complex is. Maar de subjectieve waarneming hangt ook af van de motorische en sensorische systemen, van hoe we ze leerden te gebruiken, en van de omgeving zelf.

Deze tentoonstellingszone toont vier 'werelden', met telkens een groep dieren met gelijkaardige hersencapaciteiten: "een wereld van reflexen", "een wereld van programma's", "een wereld van innovaties" en "een wereld van cultuur". Je ontdekt ze via filmpjes, multimedia en interactieve spelletjes.


Een plastische wereld.

De maakbaarheid van het brein en het leerproces. Lang werd gedacht dat ons brein zoals een machine is en dat elk hersengebied geprogrammeerde en onveranderlijke functies heeft. Maar hersenen evolueren een heel leven lang. Wat is hersenplasticiteit en welke rol speelt ze bij leerprocessen? Hoe passen onze hersenen zich aan de gebeurtenissen in ons leven aan?
Op filmpjes en computerschermen ontdek je welke vooruitgang de neurowetenschappen maakten in het onderzoek naar deze werkelijk ongelofelijke hersenplasticiteit.

Bedot je hersenen.
De perceptie van de wereld rondom ons wordt opgebouwd in ons brein. Onze hersenen interpreteren de informatie die onze zintuigen inwinnen, en construeren hiermee ons wereldbeeld. Maar soms interpreteren ze de informatie verkeerd, omdat ze een betekenis zoeken waar er geen is. Onze hersenen zijn dus zeker niet onfeilbaar!  In deze zone maak je kennis met allerlei zinsbegoochelingen en ontdek je waarom (context, snelle veranderingen, bewegingen …) onze hersenen waarnemingen anders interpreteren.

Inzoomen op de hersenen
Een beetje anatomie. Ons brein bevat meer dan 100 miljard neuronen, die elk met 10 000 andere zenuwcellen communiceren. Met medische beeldvorming kunnen we dit ongelooflijk complexe netwerk van dichtbij bekijken. In deze zone dring je binnen in het raadselachtigste deel van het menselijk lichaam, zelfs tot in de hersencellen. Je maakt er ook kennis met functiestoornissen, ziektes en andere afwijkingen die hier kunnen optreden

In het onderdeel "inzoomen op de hersenen" kozen we ervoor om dieper in te gaan op het disfunctioneren van het brein aan de hand van enkele voorbeelden.
Of het nu persoonlijk is of in zijn familiale omgeving, iedereen ziet zich nu of later geconfronteerd met een probleem van neurologische oorsprong. Er zijn verschillende mogelijke oorzaken voor hersenfalen: een zuurstoftekort (beroerte …), een ontsteking (gekkekoeienziekte, hersenvliesontsteking …), slechte communicatie tussen de cellen (mentale ziektes), een gewijzigde overdracht van de zenuwimpulsen (multiple sclerose), enz.

Echte hersenen en afgietsels worden tentoongesteld in de zone “Inzoomen op de hersenen”. Er is zelfs een brein van een dino bij, de specialisatie waarover  een van onze wetenschappers nog recent heeft gepubliceerd (zie verder). In onze "Hersencel" kan je de algemene anatomie van je hersenen in 3D observeren.

Het Cognitilab
Het cognitief labo, een zone waar je je brein kan testen. Kies één van de 8 aanraakschermen in deze zone en test hoe goed je geheugen of je aandacht werken. Zodra je met het multimediale spel klaar bent, krijg je uitleg bij de geteste cognitieve functie. De tests zijn ontwikkeld in verschillende neurowetenschappelijke laboratoria.

Educatief aanbod bij de tentoonstelling
In het atelier Hersenkronkels gaan de leerlingen dieper in op de bouw van een neuron en de hersenen, leren ze de werking van het geheugen kennen, komen ze te weten hoe hersenen op stimuli reageren, achterhalen ze de plasticiteit van de hersenen en zien ze hoe de hersenwerking verstoord kan geraken. Hiervoor gaan ze in kleine groepjes tegen elkaar allerlei spannende en leerrijke uitdagingen aan waarbij ze zelf hun hersenen uittesten. Het atelier heeft een versie voor de derde graad basisonderwijs en de eerste graad van het secundair onderwijs en een versie voor de tweede en derde graad secundair onderwijs.
Duur: 2 uur – prijs per leerling: 3 euro bovenop toegangsprijs tentoonstelling

In de rondleiding in Hersenkronkels volgen de leerlingen stap voor stap de ontwikkeling van de steeds complexer wordende werking van hersenen en zenuwstelsel bij dier en mens. Ze ervaren ook dat onze hersenen ons niet altijd de ‘realiteit’ laten zien en ons dus soms moedwillig in de maling nemen. Hoe de neuronen in onze hersenen informatie verwerken en hoe dit soms fout afloopt, krijgen ze in de rondleiding ook mee.
Rondleidingen zijn er vanaf de derde graad basisonderwijs en hoger…
Duur: 75 minuten – prijs per gids: 35 euro voor 15 deelnemers + toegangsprijs tentoonstelling.

Lees ook:
-- Het dierenbrein - Slimme beestjes. 
-- Hadrosauriërs waren slimme dieren.


 

AdverterenEen link toevoegen - Een link verbeteren - Disclaimer -  Contacteer ons
Uw favorieten toevoegen -  Link naar Willgoto - Wereldreisgids

Copyright © 2021 WillGoTo. Tous droits réservés.

Hersenkronkels, tijdelijke tentoonstelling (van 12 juni 2014 tot 30 augustus 2015) in het Museum voor Natuurwetenschappen te Brussel.